Prosum

Tunnelmia syysseminaarista

Tiistai 28.11.2017 klo 18:47 - Martta Pirttioja


14.11. oli taas aika kokoontua SUM ry:n perinteisen syysseminaarin merkeissä. Paikkana toimi viime vuodesta tuttu (joskin sisustukseltaan uudistunut) tila Radisson Blu Seaside -hotellin yläkerrassa. Paikalle oli jälleen saapunut mukavankokoinen joukkio suunnittelumaantieteilijöitä. Seminaari oli myös houkutellut uusia jäseniä liittymään järjestöömme. 

syyssemma1.JPG

Illan aluksi ruokailun yhteydessä esiteltiin vuoden gradu -palkinnon voittaneen Veera Helteen työtä. Veeran mielenkiintoisen työn aiheena oli Välikaupunki jalankulkijan silmin – Kokemukselliseen tietoon perustuva tutkimus reitin valinnasta. Arvovaltaisen raatimme vakuutti erityisesti aiheen ajakohtaisuus sekä vähemmän käytetyn välikaupunki-termin käsittely. Veeralta saamme vielä erillisen blogi-kirjoituksen aiheesta.

Varsinaisena ohjelmanumerona oli viime aikoina paljon puhuttanut Helsingin yliopiston opintouudistus ja sen vaikutukset maantieteen opetukseen sekä aivan uudet suunnitteluun keskittyneet maisteriohjelmat. Maantieteen puolella ihmismaantieteen aineet on yhdistetty ihmis- ja kaupunkimaantiede ja alueellinen suunnittelu -nimen alle. Vieraana oli Aalto-yliopistosta professori Marketta Kyttä, joka vastaa Spatial Planning and Transportation Engineering -maisteriohjelmasta ja maantieteen osastolta tuttu professori Mari Vaattovaara, joka on ollut perustamassa myös uutta monitieteistä Urban Studies and Planning -ohjelmaa. Maankäytön ja kaupunkien suunnittelusta kiinnostuneille onkin tarjolla yhtäkkiä useampi suuntautumisvaihtoehto, mutta samalla suunnittelumaantiede on nimenä maisteriohjelmien nimistä kadonnut.

syyssemma2.JPG

Molemmat professorit esittelivät maisteriohjelmiaan, jonka jälkeen käynnistyi paneelikeskustelu, jota vetämään olimme onneksemme saaneet Pinja Myllykosken, jolle maisteriohjelman valinta on ajankohtainen. Teema kiinnosti kuitenkin selvästi myös pidemmälle opinnoissaan ehtineitä ja valmistuneita ja olimmekin jo ilmoittautumislomakkella saaneet kiinnostavia kysymyksiä liittyen myös työelämän vaatimuksiin ja suunnittelumaantieteilijän identiteettiin.


Kokosin alle omia mietteitäni keskustelusta:

  1. Spatial Planning and Transportation Engineering korostaa liikennesuunnitteluymmärryksen merkitystä osana maankäytön suunnittelua

  2. Spatial Planning and Transportation Engineering tähtää planner-profession luomiseen

  3. Urban Studies and Planning -ohjelmasta voi valmistua monella eri nimikkeellä eikä varsinaisesti suunnittelijaksi

  4. Urban Studies and Planning on tutkimussuuntautuneempi kuin Spatial Planning and Transportation Engineering

  5. Ihmis- ja kaupunkimaantiede ja alueellinen suunnittelu jäi keskustelussa varjoon ja sen rooli suhteessa muihin jäi epäselväksi. Oli harmi, että professori Sami Moisio ei päässyt paikalle

syyssemma3.JPG

Kaiken kaikkiaan on kuitenkin erittäin positiivista, että aluesuunnittelukoulutukseen on alettu kiinnittää enemmän huomiota myös Suomessa, jossa arkkitehdit ja insinöörit ovat pitkään dominoineet suunnittelukenttää. Siitä voidaan toki olla monta mieltä, onko koulutuksen hajauttaminen oikea suunta.  Keskustelua saa jatkaa kommenttiboksissa!

Avainsanat: Syysseminaari, Vuoden gradu, Urban Studies and Planning, Spatial Planning and Transportation Engineering, maantieteen maisteriohjelma


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini