Prosum

Vierailulla Vihdissä

Sunnuntai 4.11.2018 klo 16:15 - Martta Pirttioja


Viimeisin organisaatioekskursio vei joukon SUMilaisia sekä muutaman innokkaan Urban Studies and Planning -maisteriohjelman kansainvälisen opiskelijan kohti yhtä KUUMA-kunnista. Hyppäsimme Nummelaan vievään bussiin ja matka kohti Vihdin kunnanvirastoa saattoi alkaa!

vihti-ryhmakuva.jpg

Ekskursio kiinnosti sekä opiskelijoita että jo työelämässä olevia. Eturivissä Petra Ståhl ja Mikko Laukkanen. 

Vastaan meidät otti kontaktimme yleiskaavasuunnittelija Mikko Laukkanen ja elinvoimajohtaja Petra Ståhl. Laukkanen on valmistunut kandidaatiksi Vaasan yliopistosta pääaineenaan aluetiede. Maisterin tutkinnon hän suoritti Helsingin yliopistolla suunnittelumaantiede suuntautumisalanaan. Laukkanen on suorittanut puolet myös Aalto-yliopiston Spatial Planning and Transportation Engineering -maisteriohjelmasta. Ennen Vihdin kunnalle tuloa hän työskenteli Rambollin kestävä kaupunkikehitys -yksikössä.

Aloitimme tutustumalla juuri kaavoitettuun Sepänpihaan, jonka toivotaan osaltaan vastaavan Vihdin tämänhetkisiin haasteisiin. Tuleva Sepänpihan alue sijaitsee Nummelan taajamassa, joten palvelut ovat kävelyetäisyydellä. Alueelle on tulossa Vihdin mittapuulla pieniä tontteja ja asuntoja (noin 100 m2), vaikka pientaloalue onkin kyseessä. Myös asuinympäristön laatuun pyritään kiinnittämään erityisen paljon huomiota. Ståhl kertoikin, että tonttien menekki on ollut parempi muuhun Vihtiin verrattuna. 

Pajuniitty_Sepanpiha_1_nuolet-1429x7872.jpg

Sepänpihan uuden asuinalueen sijoittuminen Nummelassa. Kuva: vihti.fi

Vihdin keskeisin haaste juuri nyt on väestönkasvun heikentyminen, joka kielii etenkin asumispreferenssien muutoksesta. Kehyskuntien tontit eivät kiinnosta samaan tahtiin kuin ennen, kun etenkin lapsiperheet jäävät mieluummin parempien palveluiden läheisyyteen kaupunkimaisemmille alueille. Myöskään suurten tonttien hoitoon ei haluta käyttää kaikkea vapaa-aikaa. Vihdillä on kuitenkin tarjottavanaan paitsi kaunis mäkinen luonto ja viehättävää pikkukaupungin tunnelma myös pääkaupunkiseutua matalammat asumiskustannukset. Tulevaisuudessa myös suunniteltu oikorata Espoosta Saloon parantaisi liikenneyhteyksiä merkittävästi Helsinkiin ja Turkuun. Sepänpihahankkeessa pyritään käyttämään hyödyksi Vihdin vahvuuksia samalla vastaten tämän hetken asumistoiveisiin.

Sepänpihaan ja Vihdin yleiseen tilanteeseen ja tunnuslukuihin tutustumisen jälkeen saimme nähdä vilauksen upouudesta strategisesta yleiskaavasta, jonka valmisteluaineisto asetetaan nähtäville 7.11.2018. Kaavasuunnittelua varten on käytetty sekä konsulttien apua että osallistettu runsaasti myös vihtiläisiä asukkaita. Kaavan suunnittelusta vastannut Laukkanen kertoo, että keskeisinä tavoitteina on tiivistää nykyisiä taajamia ja toisaalta keskittää myös hajarakentamista kylien ympäristöön, joka on Vihdin tahtotilan mukaista kehitystä. Laukkanen sanookin, että kaava tulee toimimaan kunnan strategian ja brändin tilallisena representaationa. Kaavassa vilahtelee esimerkiksi sellaisia termejä ja symboleita kuten luontohelmi ja kylätimantti, joiden on tarkoitus nostaa esiin Vihdille ominaisia ympäristöjä. Nämä alabrändit osaltaan rakentavat Vihdin kokonaisbrändiä, johon on panostettu runsaasti viime vuosina uutta kaupunkilogoa ja visuaalista ilmettä myöten.

vihti_kotinayttely_logo_rgb.jpgvihti-branditunnus-pysty-cmyk-vihrea.png

Vihdin vuonna 2017 julkistettu uusi logo (oikealla) sekä Sepänpihan hankkeen logo, joka mukailee samaa visuaalista ilmettä. Kuvat: vihti.fi

Jäämme innolla odottamaan Vihdin strategisen yleiskaavan virallista julkaisua! Jos Sepänpihan alue jäi kiinnostamaan, pääsee jopa asuntoihin kurkistamaan sisään kesällä 2020 järjestettävässä Kotinäyttelyssä. Talojen rakentumista voi seurata jo nyt blogien kautta, jotka on listattu täällä: https://www.vihti.fi/asuminen-ja-ymparisto/tontit/sepanpiha/.

Avainsanat: ekskursio, Vihti, yleiskaava


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini