Prosum

Villissä Vallisaaressa

Sunnuntai 10.9.2017 - Martta Pirttioja

SUM ry järjesti kesän kunniaksi after work -tapahtuman retkenä Vallisaareen ja sen vieressä sijaitsevaan pienempään Kuninkaansaareen 6. heinäkuuta. 17 sumilaista hyppäsi lauttaan töiden jälkeen ja suuntasi saareen, jossa yllättävän aurinkoinen ja lämmin sää helli osallistujia. Yleisölle vuonna 2016 avautunut saarikokonaisuus oli osalle retkeläisistä vielä uusi tuttavuus, kuten itsellenikin. Ilmeisimmin saaret olivat olleet hyvinkin suosittuja viime kesänä, mutta nyt ihmismassoista ei ollut tietoakaan. Vain päivää retkemme jälkeen Helsingin Sanomat uutisoikin, että uusissa virkistysaarissa ei ole ollut tänä kesänä ruuhkaa. (HS 7.7.2017) Edes tämän kesän uutuus, Isosaari, ei ole houkutellut ihmisiä samalla tavalla kuin Vallisaari viime vuonna. Lieneekö syy sateisen ja kolean kesäsään vai uutuudenviehätyksen hiipumisen, mene ja tiedä. 

vallisaari_metsahallitus.webp

Vallisaareen ja Kuninkaansaareen on helpoin tutustua karttaan merkityn reitin avulla.

Kuva: Metsähallitus

Vallisaaren hoitamisesta vastaa Metsähallitus ja ensivaikutelma Vallisaaresta olikin rehevä ja villi - siis hyvin toisenlainen kuin viereisestä Suomenlinnasta. Näiden kahden ei voikaan katsoa olevan kilpailevia kohteita vaan ne tarjoavat hyvin erilaisia saaristokokemuksia. Selvästi omanlaisekseen on profiloitunut myös muutamia vuosia aiemmin yleisölle avautunut pieni Lonna, jossa pääpaino on ravintolatoiminnassa ja juhlimisessa. Vallisaarestakin toki löytyy pari ravintolaa ja terassia ja ilmeisesti lisää on myös tulossa. Saaren potentiaalia täydennysrakentamisen suhteen tutkitaan, joskin suurin osa on tarkoitus jättää nykyiselleen. 

Asutus ei olisi uutta saaressa, sillä asukkaita on ollut enimmillään jopa muutama sata ja viimeiset vakituiset asukkaat muuttivat pois vasta 1996. Uusi rakentaminen tulisikin sijoittumaan vanhan kylän alueelle ja ympäristöön. Luontoalueiden säilyttäminen sellaisenaan onkin tärkeää, sillä Vallisaari ja Kuninkaansaari muodostavat luontoarvoiltaan ainutlaatuisen kokonaisuuden koko Suomen mittakaavassa. 

vallisaari_millaKallio.jpg

SUMilaisia nauttimassa eväitä aurinkoisessa Vallisaaressa.

Kuva: Milla Kallio

Luonnon lisäksi Vallisaaressa kiehtoo historia. Saaressa on mahdollisesti ollut rakennuksia jo 1500-luvulla ja se on siitä lähtien toiminut pääasiassa armeijan käytössä ensin Ruotsin ja sitten Venäjän vallan alla ja myöhemmin itsenäisyyden aikana aina viime vuosiin asti. Monelle intin käyneelle saari olikin entuudestaan tuttu. Suurin osa Vallisaaressa olevista rakennuksista liittyykin armeijan erilaisiin toimintoihin. Parhaiten kaikki kiinnostavat kohteet saa kierrettyä merkiittyä reittiä seuraamalla. Yksi kuuluisimpia paikkoja lienee Kuolemanlaakso, jossa tapahtui tuhoisa räjähdysonnettomuus vuonna 1937. 

Historian lisäksi Valli- ja Kuninkaansaarella on valoisa tulevaisuus osana merellisen Helsingin virkistyspalveluita. Vuonna 2016 Helsingin kaupunki kumppaneineen järjesti myös Puhdas Vallisaari -ideakilpailun, jossa saarteen suunnitteluun yhdistyi matkailun edellytykset sekä cleantech-liiketoiminta. 

Lähteet: Metsähallitus, Helsingin kaupunki, Helsingin Sanomat

1 kommentti . Avainsanat: Vallisaari, Helsinki, Ekskursio