Prosum

Kiikarissa kesätytöt ja ura suunnittelun parissa

Keskiviikko 28.2.2018 klo 12:52 - Martta Pirttioja

Helmikuun alussa oli taas aika kokoontua SUMin työelämäillan merkeissä. Itse muistan hyvin nämä iltamat ensimmäisiltä opiskeluvuosiltani ja ennen SUM-hallistuslaisuutta. Pidin niitä silloin hyvin inspiroivina tilaisuuksina ja täytyy sanoa, että tulipahan täysilaidallinen hyödyllistä infoa myös tällaiselle valmistumisen kynnyksellä olevalle suunnittelumaantieteilijälle. Koska kesätyönhakukausi on kuumimmillaan, keskustelu painottui näihin teemoihin panelistien uratarinoiden lisäksi.

Pöydät olivat jälleen tarjoiluja kukkuroillaan ja paikalle saapuneita uusia ja vanhoja sumalaisia oli mukavasti. Panelisteiksi olimme saaneet rekrytoitua MDI-konsulttitoimiston kehitysjohtaja Janne Antikaisen, yleiskaavasuunnittelija Sakari Jäppisen Vantaan kaupungilta, erityisasiantuntija Iiro Grönbergin Uudenmaan liitosta sekä suunnittelija Eeva Niemen Helsingin kaupunkiympäristön toimialalta.

tyoelamailta_6.2..jpg

Kaikki neljä sanoivat tämän hetkisen työnsä parhaan puolen olevan monipuolisuus. Omasta mielestäni maantieteen opinnoissa on ollut ehdottomasti parasta juuri laaja-alaisuus, joten on lohduttavaa kuulla, että saman voi saavuttaa myös työelämässä. Monipuoliset työtehtävät vaativat monipuolista osaamista, joten tätä puolta tekisikin mieli korostaa työhakemusta tehdessä. Panelistien mukaan näin ei kuitenkaan välttämättä kannata tehdä. Antikainen korosti omiin kiinnostuksen kohteisiin panostamista jo opiskeluaikana, jotta erikoisosaamista on mahdollista kehittää. Jäppinen oli samoilla linjoilla siitä, että jonkinlainen ‘keihäänkärki’ on hyvä erottautumiskeino hakuvaiheessa. Grönberg kertoi opinnäytetöistään olleen paljon iloa oman erityisosaamisen esittelyssä töitä hakiessa. Niemi ja Antikainen kehottivat myös tarkistamaan yrityksen tai organisaation sen hetkiset projektit, jotta hakemuksen voi paremmin kohdentaa niihin peilaten omaa osaamista.

Myös verkostoitumisen merkitys nousi esiin. Panelistit korostivat kontaktien luomisessa aitoutta ja omaa persoonaa; pyrkyryys ei kanna pitkälle. Omia opiskeluaikoina ja järjestötoiminnassa hankittuja tuttavuuksia kannattaa kuitenkin käyttää kohdennettujen työhakemusten tekoon. Jos tuntee jonkun, joka työskentelee itseään kiinnostavalla työnantajalla, kannattanee kysellä mitä projekteja tai tietotarpeita on tulossa ja mitä asioita hakemuksessa kannattaisi painottaa. Myös sen ilmaiseminen, että on kiinnostunut uusista työtehtävistä tai työttömänä kannattaa kertoa ääneen: joku saattaa mainita nimesi oikeassa paikassa oikeaan aikaan.

Keskustelusta itselleni jäi erityisesti mieleen, että ei pidä ajatella itseään huonona ehdokkaana työhön, jos ei tule valituksi. Työnantajat usein hakevat juuri tietynlaista henkilöä tiettynä hetkenä. Omia intohimoja ja halua muuttaa asioita pitää myös seurata eikä pelätä lähteä mukaan liian vaativilta tai vastuullisilta tuntuviin juttuihin. Tulevaisuus tarvitsee rohkeita idealisteja!

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: työelämä, paneeli, verkostot